Skip to main content

Kouluttajan ohje

Näin varmistamme onnistuneen osallistujakokemuksen!

Hienoa, että olet kouluttajakumppanimme! Kanssasi voimme tarjota hyödyllisiä ja laadukkaita koulutuksia, jotka antavat osallistujille uusia taitoja omaan työhön vietäväksi.

Olemme koonneet avuksesi onnistuneen koulutuksen tsekkilistan.  Suuri osa asioista on sinulle jo tuttuja ja lähinnä muistin virkistämistä. Tutustuthan tähän ohjeistukseen ennen koulutusta, kiitos!

Onnistuneen koulutuksen elementit

 • Oivallukset: Kun osallistuja oivaltaa asioita itse, hänellä on mahdollisuus sisäistää ja soveltaa saamiansa uusia oppeja. Oivalluksia syntyy, kun uutta tietoa saa sopivina annoksina, erilaisin tavoin tarjoiltuna, aiempaan tietoon  kytkeytyvänä ja tulevaan sovellettavana. Tarjoilethan koulutuspäivässäsi mahdollisuuden oivaltamiseen.
 • Asiamäärä suhteessa aikaan: Skollan koulutuskalenterin aiheet ovat täsmäteemoja. Hyvässä koulutuksessa keskitytään päivän otsikkoon, sillä osallistujat ovat tulleet hakemaan lisää tietoa juuri kyseisestä aiheesta. Kirkastathan päiväsi tavoitteen!  Sinulla on varmasti laajaa ja syvällistä osaamista aiheestasi. Asia kannattaa kuitenkin rajata siten, että sitä on sopivasti suhteessa käytettävissä olevaan aikaan. Kun puhuttua puhetta ja kirjoitettua tekstiä ei ole liikaa, tilaisuus ei ole täyteen ahdettu. Näin sekä asiasi, että osallistujat saavat ansaitsemaansa tilaa.
 • Erilaisten oppijoiden huomioiminen: Kouluttajana tiedät, että opimme eri tavoin. Huomioithan tämän käyttämällä erilaisia pedagogisia keinoja. Muistathan myös, että koulutuksemme eivät ole puhtaasti verkkoluentoja, vaan aktivointikeinot ovat erittäin suotavia ja edistävät oppimista.
 • Kouluttajan työkalut: Sinulla on kouluttajana vapaus valita metodisi ja aineistosi. Huomioithan, että esitysaineiston ja käyttämiesi työkalujen tulee tukea koulutuksen tavoitetta. Yleensä less is more on parempi kuin liiallinen määrä aineistoa.
 • Puitteet: Kun järjestelyt, ohjelmat ja valmistautuminen toimivat sujuvasti ja ”huomaamatta”, aikataulutus mukaan lukien, olemme onnistuneet. Huolehdimme taustatiiminä erityisesti puitteiden toimivuudesta. Voit edesauttaa sujuvuutta valmistautumalla koulutustilaisuuteen huolella.
 • Asenne ja esitystapa: Kouluttajan innostuneisuus asiastaan edesauttaa oppimista. Innostus tarttuu! Innostavuus ei tarkoita ylenpalttista puhumista tai hehkuttamista, vaan kouluttajan omaan luontaiseen persoonaan sopivaa tapaa tarjoilla osallistujalla uusi asia ymmärrettävästi. Annat erityisen lisäarvon tarjoilemalla osallistujalle käytäntöön sovellettavia työkaluja, jotta hän pystyy ottamaan koulutuksen tarjoamat hyödyt osaksi omaa työstään. Tällöin olemme onnistuneet!

1.

Ennen koulutusta

Onnistunut koulutus alkaa hyvissä ajoin ennen koulutuspäivää. Olemme valmistautuneet kanssasi tulevaan koulutukseen laatimalla yhdessä koulutuksen sisällön ja viestimällä päivästä osallistujille. Tutustuthan vielä ajatuksen kanssa oman koulutuksesi sisältöön ja erityisesti tilaisuuden tavoitteisiin. Suunnittelethan aineistosi ja aikataulutuksen niiden mukaisesti. Muistathan jättää koulutustilaisuuteen myös ilmaa mahdollisille keskusteluille, sattumille ja muille muuttujille. Olethan aina yhteydessä meihin, mikäli valmistautumisvaiheessa herää kysyttävää tai kaipaat apuamme – tiimimme on valmiina auttamaan sinua!

Ennen koulutusta- tsekkilista

 • Osallistujamäärä: Saat meiltä tiedon osallistujamäärästä. Näin voit huomioida osallistujamäärän tilaisuuden toteutuksessa. Määrä saattaa elää viime hetkillä, eivätkä kaikki ilmoittautujat osallistu livenä, joten määrä on vain suuntaa-antava.
 • Yhteydet: Saat meiltä käyttäjätunnuksen, salasanan ja linkin Skollan Zoomiin (poikkeuksena Teams-koulutukset). Testaamme kanssasi yhteydet etukäteen. Kun testaamme yhteyksiä:
  • Käytäthän samaa laitetta ja nettiyhteyttä kuin tulevana koulutuspäivänä.
  • Olethan samassa paikassa kuin tulevana koulutuspäivänä.
  • Testaamme mieluusti myös taustakuvaasi. Sopivan taustan puuttuessa voit ladata sivun lopusta Skollan taustakuvan käyttöösi.
 • Koulutustila: Varmistathan, että sinulla on käytettävissäsi rauhallinen tila koulutuspäivänä. Ei työkavereita, perheenjäseniä tai lemmikkejä samassa tilassa. Osoitat arvostavasi osallistujia varaamalla ajan ja paikan vain heitä varten.
 • Varusteet: Varmistathan, että sinulla on käytettävissäsi tarvittava tekniikka, kuten webkamera, mikrofoni/headset ja mielellään valo. Studiovarustusta ei suinkaan tarvita, mutta verkkokoulutukseen sopivat perusvarusteet on hyvä olla kunnossa. Annamme mielellämme suosituksia kohtuuhintaisista laitteista.
 • Esitysaineisto: Voit tehdä aineiston oman yrityksesi PowerPoint- tai muulle pohjalle. Tarvittaessa voit ladata sivun lopusta Skollan PowerPoint-pohjan käyttöösi.

2.

Koulutuspäivänä

Koulutus on aina uniikki tilaisuus ja ilmassa on jännitystä. Toimiiko tekniikka? Kuinka moni tulee paikalle? Millaista vuorovaikutusta päivän aikana syntyy? Myös kokeneen kouluttajan kannattaa virittäytyä päivään: silmäillä aineisto läpi ja sen jälkeen nollata ajatuksia itselle sopivalla tavalla, kuten vaikkapa lenkkeillen raikkaassa ulkoilmassa. Puheääni on kouluttajan työväline ja siitä kannattaa huolehtia avaamalla ääni. Vierelle voi varata vesilasin. Linjoille kannattaa tulla vähintään 15 minuuttia ennen tilaisuuden alkamista ja testata vielä yhteydet ja tekniikan toimivuus. Kun kaikki on valmista hyvissä ajoin, kouluttajankin mieli lepää ja hän voi keskittyä 100% koulutukseen. Jokainen kouluttajamme on alansa vankka osaaja! Persoona saa ja pitää näkyä.

Koulutuspäivänä -tsekkilista

 • Lataus: Huom! Jos käytät langattomia laitteita, muistathan ladata ne ennen koulutusta. Tarkistathan aina ennen koulutuksen alkamista, että kannettava tietokoneesi on kiinni laturissa. Tämä on yleisin syy, miksi kouluttaja putoaa linjoilta – ja samalla helpoiten ennaltaehkäistävissä oleva häiriötekijä.
 • Internetyhteys: Käytäthän mieluusti kiinteää nettiyhteyttä, jos mahdollista. Sulje aina muut ohjelmat taustalta ja huolehdi, etteivät perheenjäsenet katsele samaan aikaan suoratoistopalveluita tai pelaa nettipelejä – ne vievät tehokkaasti kaistan.
 • Häiriöt minimiin: Laitathan kännykkäsi äänettömälle ja mieluusti poista tietokoneesi push up-ilmoitukset. Kotitoimistolla suljethan oven, mikäli lemmikeillä on tapana ilmestyä paikalle.
 • Tekniikka: Testaathan tekniikan (kamera, mikrofoni) Zoomin (tai muun käytössä olevan ohjelman) testaustoiminnolla.
 • Asento: Jos istut tietokoneen äärellä, asettauduthan kameran ääreen kultaisen leikkauksen mukaisesti. Huolehdi, että kamera on silmiesi korkeudella. Vältä erityisesti alhaalta päin kuvaavaa kannettavan tietokoneen kameraa (sieraimia kuvaava näkymä on yleisin – ja kiusallinen). Seisoma-asennossakin tarkistathan miten näyt. Vaatetuksessa vältä raitoja tai hyvin pieniä kuvioita väreilyn välttämiseksi. Silmälasien käyttäjän on hyvä tarkistaa heijastukset etukäteen. Pieniä asioita, mutta tärkeitä, sillä osallistujan huomio saattaa kiinnittyä epäolennaisiin asioihin.
 • Tausta: Ellei takanasi ole yksiväristä selkeää taustaa, käytäthän neutraalia taustakuvaa tai Skollan taustakuvaa. Vältä sumennuksia. Jos esityksesi on taustaton eli esitysaineisto näkyy takanasi, huolehdithan, ettet peitä tekstiä tai muita elementtejä olemuksellasi. Sijaintisi on otettava tällöin huomioon jo aineistoa laadittaessa.
 • Ole kellokalle: Koulutus alkaa täsmällisesti sovittuna kellonaikana. Myös tauot toteutetaan täsmällisesti. Vaikka osallistujat lipsuisivat, kouluttaja on mieluummin paikalla etuajassa.
 • Tilaisuuden aloitus: Mikäli koulutustilaisuudessa on mukana koulutuskoordinaattorimme tai muu tiimimme jäsen, hän avaa tilaisuuden ja huolehtii tauotuksista, tallentamisesta ja kertoo sinulle, jos jotakin asiaa on korjattava, esim. äänenlaatu on huono tai dia ei vaihdu. Osallistujat toivotetaan aina tervetulleiksi. Heille kerrotaan, mikäli tilaisuus tallennetaan. Alussa on hyvä kerrata lyhyesti päivän pelisäännöt ja tekniset asiat ennen varsinaiseen aiheeseen menemistä. Kouluttajan kannattaa myös esittäytyä lyhyesti tilaisuuden alussa.
 • Mahdolliset ongelmatilanteet: Monenlaisia asioita voi sattua ja tapahtua. Pyrimme ratkaisemaan pienet haasteet saman tien koulutuksen aikana. Mikäli ongelma on ylitsepääsemätön ja koulutus keskeytyy, toteutamme uuden identtisen koulutuksen, jonka tarjoamme hyvityksen kera osallistujille.
 • Tilaisuuden päätös: Koulutus päättyy aina sovitusti ja täsmällisesti – ei koskaan yli ajan. Lopussa kiitämme lämpimästi osallistumisesta ja kerromme, että osallistujat tulevat saamaan sähköpostitse lyhyen, anonyymin palautekyselyn ja osallistumistodistuksen. Tallenteen ja aineiston  he saavat viimeistään muutaman päivän sisällä. Toivotamme osallistujat tervetulleiksi Skollan seuraaviin koulutuksiin!

3.

Koulutuksen jälkeen

Koulutustilaisuus on parhaimmillaan voimaannuttava kokemus kokeneellekin kouluttajalle. On erittäin hienoa, jos kouluttajalle jää tilaisuudesta päällimmäiseksi onnistunut fiilis! Kouluttaminen on myös intensiivistä. Palautuminen on yhtä tärkeää kuin valmistautuminenkin. Tyhjääthän mielesi koulutuksen jälkeen. Analysoinnin ja kehittämisen aika on vasta hieman myöhemmin.

Koulutuksen jälkeen- tsekkilista

 • Aineisto: Toimitathan meille koulutuspäiväsi aineiston ja mahdolliset lisämateriaalit mahdollisimman pian, kiitos! Toimitamme ne eteenpäin osallistujille.
 • Tallenne: Mikäli koulutus on tallennettu, saat linkin tallenteeseen. Tallenne on katsottavissa 1kk koulutuksen päättymisestä.
 • Palautteet: 
  • Toimitamme sinulle osallistujapalautteet kun vastaamisaika on päättynyt. Käymme mielellämme palautteita kanssasi läpi.
  • Keräämme palautetta myös teiltä kouluttajakumppaneilta. Ehdotathan meille kehittämistoimia ja uusia ideoita!
 • Laskutus: Voit ladata tästä Skollan laskutusohjeen. Merkitsethän laskuun aina koulutustilaisuuden päivämäärän ja nimen (Esim. 9.6.2022 Asiantuntijasta kouluttajaksi). Muita erityisiä laskumerkintöjä tai viitteitä ei tarvita.
 • Jatkoehdotukset: Muistathan, että voit esittää uusia koulutuspäiviä Skollan koulutuspäiväehdotus-lomakkeella! Kysymme myös osallistujilta jatkotoiveita.

Ladattavat Skollan aineistot

Voit halutessasi hyödyntää näitä Skollan aineistoja:

Kouluttajan somejako-ohje

Kun jaat koulutuksesi tietoja sosiaalisen median kanavissasi, käytäthän näitä hashtageja:

#skolla

#asiantuntijakoulutus

#trainthetrainer

Lisäksi jakoon kannattaa laittaa oman koulutustilaisuutesi ilmoittautumislinkki, jonka voit napata koulutuskalenteristamme.